torsdag 9 juli 2015

Eckernförde, Tyskland

Här startar vårt äventyr och förhoppningsvis nya hobby. 
Senaste vinter köpte vi vår drömbåt vi länge letat efter i Hamburg , Tyskland. Isen låg ännu länge uppe hos oss i österbotten, så vi bestämde avhämtning till början av juli då vi hade semester.
Sagt och gjort nu är den dagen här och vi har påbörjat vår segling hemåt. Med oss förutom mej själv och Joakim har vi den förra ägaren Berend. 
Berend har seglat dessa vatten tidigare och har fria händer att planera rutter och etapper.
Den första etappen gick mellan Eckernförde, Tyskland och Spodsbjerg på Danska Langeland. 
Klockan ringde 05.00, vi åt frukost och lade ut 06.30. Vi seglade "psalmbok" med storseglet åt babord och förseglet på spinnakerbommen åt styrbord eftersom vi nästan hade vinden  rakt akterifrån.
Eckernförde ligger ganska nära Kiel kanalen och vi såg en hel del fraktfartyg och färjor. AISen meddelar oss om fartygen redan innan vi kan se dem. En som vi såg men som inte sände ut signal var en tysk ubåt över vatten. Militären har en bas i Eckernförde och vi såg senare också krigsfartyg.
Till lunch hissade vi den danska artighets flaggan, medan vinden stadigt ökade. Vi hade nu rullat in förseglet och gick endast med storen.
Regn var på väg och vi hann bara reva storen så var det över oss med all kraft, och vi gjorde över 10 knop som bäst, med endast revad storsegel.
Hamnöppningen till Spodsbjerg var lite svår att upptäcka, öppningen bredvid syntes desto bättre för där gick färjan till Lolland in.
Vi hade en hel del trubbel att lägga till i den hårda vinden ( 7 beaufort, 15 m/s), men lyckades. Efter att vi fått av oss sjökläderna skålade vi med en tysk öl, för den lyckad första tripp.
Båtarna som lade till efter oss hade betydligt mer bekymmer, både linor och besättning hamnade i vattnet. Trots att vi grannbåtar hjälpte allt vi kunde...
Det sägs ju att skadeglädjen är den enda sanna glädjen, men någon skadeglädje var det väl inte, men nog kändes det bättre att veta att vi inte var de största klåparna som lagt till denna dag! 😜

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar