måndag 20 juli 2015

Åland

Lade ut från Gräddö gästhamn på söndag morgon, med en lätt regnskur som avsked. Men det tog inte länge så trängde några solstrålar sej trävande genom molntäcket.
Väl ute spirade vi ut förseglet, och seglade då "butterfly" eller "psalmbok" som man kallar det när man har storseglet åt ett håll och förseglet åt det andra. Vi hade vinden lite snett bakifrån och detta gav god fart.
Ålandshav bjöd på ganska bökiga vågor, som ville lägga båten på sidan, och det blev en hel del rullande...

Under denhär etappen såg nio passagerarfärjor, mesta vi set på en och samma etapp, men vi seglade  ju längs deras rutter också.

Vi hade förbokat plats i östra hamnen, och blivit tilldelade nr. 7, men ingen skyltning utifrån fanns så vi fick lov att tillfälligt förtöja oss långsides ute på kajen, och gå iland för att kolla.
Vi hade bokat för 14 meter vilket är längre än båten, men pålarna man skulle in mellan var så långt ute, och svängrummet utanför alldeles för litet, så det blev en omöjlighet att komma in för oss med en segelbåt som inte svänger lika bra som en motorbåt. 
Efter några försök, en tillbucklad lantärna, många båtgrannar som hjälpte, och hamnpiloten som från pilotbåten med lina drog vår akter sidledes, kunde vi lägga till.
Berend, vår gäst ombord som har seglat jordenrunt i fyra års tid, sa när vi väl var förtöjda: Det här var den mest trånga marinan jag nånsin besökt!

På kvällen gick vi ut och åt avskedsmiddag med Berend som skulle mönstra av och flyga hem till Tyskland. 
Att båtens tidigare ägare kunde komma med var en verklig tillgång, eftersom han kunnat visa oss hur allt fungerar varefter behovet infunnit sej.
Vi är väldigt tacksamma för allt han lärt oss, samt alla oförglömliga historier han berättat från alla platser han besökt under sina äventyr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar