söndag 15 januari 2017

Korkdäcket lagt!

Då man har roligt går det snabbt! Och så var det nog med korkdäcket.
Sista biten är nu lagd, men en del är ännu olimmade, eftersom limmet tog slut och vi väntar på mera. Och efter det ska däcket ännu nåtas.
Måste också tillägga att vi lyckats med detta utan någon som helst förkunskap eller tidigare erfarenhet - och det var inga problem!



Vid utformningen av rundningen på mittfisken och ribborna, användes en femkrona!

Ribborna måste möta mittfisken symmetriskt från båda sidorna. Båten är inte symmetrisk så man hamnade förstås att justera ribborna så att man fick symmetri på det hela.
Efter att mittfisken var uppmärkt, utsågad och sandpapprad, lades den tillbaka ovanpå ribborna, så att dessa kunde märkas och sågas. därefter finputsning med mattkniv och sandpapper.

Bästa verktyget är nog multimaster sågen som man med ett snabbfäste kan byta blad på. Finskan har ett passande namn på denna: monitoimikone, fritt översatt: mångfunktionsmaskin.


   

När alla bitar var på plats, plockades ribborna bort i omvänd ordning, så att ribban som som låg ytterst kom överst i högen.
Däcket dammsögs och avfettades, därefter ströks lim ut med en 4mm tandspackla på en sektion i taget. Limmet är endast "öppet" i 15 minuter, så det gick inte att limma för stor yta åt gången.
Varje ribba "kavlades" fast för att ev. luft skulle pressas bort. Till det användes "välten" som syns på bilden till höger.


Mittfisk under tillverkning!

     

För att avstånden mellan ribborna ska bli exakt, lade vi en 4mm bit i varje skarv.
Ett litet "missöde" inträffade dock. Så länge korken är olimmad så utvidgas den av värme och krymper av kyla.
Detta fick vi förstås erfara när vi limmade däcket och det fattades ca 4mm på 9 meter!


                                

Däcket är limmat, nu ska sponten primas och nåtas!

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera